Το Βόρειο Νησί

λίμνη Taupo, Νέα Ζηλανδία, Βόρειο Νησί (αρχείο National Geographic)

Ήταν μια από αυτές τις μέρες…τόσο σιωπηλή, τόσο γαλήνια, σχεδόν ένιωθες την Γη να έχει σταματήσει, έκπληκτη από την ίδια της την ομορφιά  
Katherine Mansfield

Βαθιά στο εσωτερικό του βόρειου νησιού υπάρχει μια λίμνη. Είναι η μεγαλύτερη της Νέας Ζηλανδίας, και το όνομά της είναι TauponuiaTia. Η Taupo, όπως τη λένε συνήθως, έχει σχήμα καρδιάς –και πάλλεται.


Πριν πολύ καιρό, στα χρόνια των θρύλων και των μύθων, ο Maui, ένας μάγος από την Πολυνησία, έπιασε εδώ το μεγαλύτερο ψάρι που έχει πιάσει ποτέ άνθρωπος. Και είπε στα αδέρφια του, «Να είστε ευγενικοί με αυτό το ψάρι μέχρι να έρθει ο θάνατός του. Μετά θα φτιάξει ωραία σπιτικά για όλους μας.» (ήταν πραγματικά μεγάλο ψάρι)

Τατουάζ Maori (αρχείο National Geographic)

Αλίμονο, ξέρετε πώς συνεχίζουν αυτές οι ιστορίες. Οι αδερφοί του Maui παράκουσαν την συμβουλή του κι έσφαξαν και μοίρασαν το ψάρι που σπαρτάρισε και πέθανε. Όμως η καρδιά του μεγάλου ψαριού χτυπάει ακόμα. Η λίμνη Taupo που σχηματίστηκε από ηφαιστειογενείς εκρήξεις κάπου 2000 χρόνια πριν, ακόμα πάλλεται βγάζοντας ζεστά νερά από τα βάθη της.

εθνικό πάρκο Tongariro (deviant amphivena)

Πίδακες νερού, λασπότοποι και ενεργά ηφαίστεια αποτελούν μέχρι σήμερα το τοπίο του βόρειου νησιού. Το βουνό Ruapehu είχε ξεβράσει στάχτες και λάβα το 1997, θολώνοντας τον ουρανό σε σκοτάδια. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο βόρειο νησί χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους όλα αυτά που τους πρόσφερε το τοπίο. Οι αυτόχθονες ανατολικοί Πολυνήσιοι, γνωστοί σήμερα ως Maori, μαγείρευαν στα καυτά νερά και έκανα μπάνια στις θερμές πηγές.

 λίμνη Taupo (αρχείο National Geograpchic)

Παρθένα δάση υπάρχουν ακόμα στο νησί και ονειρικά υψίπεδα στο εθνικό πάρκο Tongariro. Στο ημιτροπικό βορειότερο άκρο του νησιού – όσο πιο νότια πηγαίνει κανείς εδώ, τόσο πιο ψυχρό γίνεται το κλίμα – υπάρχουν ακόμα δέντρα kauri, ζώντας εδώ πολύ καιρό πριν έρθουν οι άνθρωποι. Και παντού κατά μήκος των ακτών υπάρχουν παραλίες, ύφαλοι και νησάκια, ανέγγιχτα.



 εθνικό πάρκο Tongariro, (deviant HomieBear)

Οι Maori πιστεύουν ότι η Μητέρα Γη γεννήθηκε όταν ξεκόπηκε από τον Πατέρα Ουρανό. Κάθε φορά που θήλαζε το μωρό της ήταν αναγκασμένη να κοιτά τον Κάτω Κόσμο, έτσι ώστε να αποτρέπεται η επανένωσή της με τον Πατέρα Ουρανό. Το μωρό της μίσησε τα σκοτάδια κι έγινε ο Ruaumoko, ο θεός των σεισμών και των ηφαιστείων. Είναι παρών στο Βόρειο Νησί.
Keri Hulme

 εθνικό πάρκο Tongariro, (deviant celebdu)

9 comments:

  1. Σήμερα, μας έκανες ένα μακρινό ταξίδι, απ' αυτά που χρειάζεται να κάνουμε ως εκτροπή απ' την ανιαρή - κι αποπνιχτική καμιά φορά - καθημερινότητά μας...

    Καλό σου βράδυ...

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό το θέμα με ωραίες φωτογραφίες..

    εντυπωσιακή η λίμνη σε σχήμα καρδιάς..
    όσο για τους μύθους του κάθε τόπου, έχουν πολλή γοητεία..

    καληνύχτα σου :)

    ReplyDelete
  3. συνταξιδευτές ... ας πούμε ότι κολυμπήσαμε τελικά μαζί σε αυτή τη μαγική όπως πιστεύουν οι Maori, λίμνη. Γεια μας!

    ReplyDelete
  4. θα συμφωνήσω με τους παραπάνω και για τα ταξίδια που μας εκτρέπουν ευχάριστα και για την γοητεία των μύθων της κάθε περιοχής.
    κατασκηνώνω στο μπλογκ σας και αναμένω εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες :)

    ReplyDelete
  5. Ευτυχώς είναι ένα από πιο καλοδιατηρημένα οικοσυστήματα της ΝΖ...Ίσως από τα λίγα που παραμένουν ακόμα αμόλυντα, στα νησιά...
    Πολλές ακτές στο Βόρειο νησί είναι βαριά μολυσμένες από διοξίνες που προκαλούν τα ανεπεξέργαστα λύματα που χύνονται στη θάλασσα, ενώ το 1080 δεν έχει ελεγχει ακόμα για τις συνέπειες του στο ντόπιο πληθυσμό και την πανίδα που υποτίθεται οτι βοηθά να διατηρηθεί...
    Αλλά οι ΝΖηλανδοί, αγρόν αγοράζουν...
    Καλό σου βράδυ...

    ReplyDelete
  6. Ρίξε μια ματιά και στο: http://www.youtube.com/watch?v=JNDiFxY6n-k
    Ονομάζεται Τίκι Ταάνε...Μιλάει για τις παγίδες της σύγχρονης εποχής και την "αληθινή ζωή"...

    ReplyDelete
  7. Αρτάνη φαίνεται να ξέρεις πολύ καλά το οικολογικό κλίμα που επικρατεί στην Νέα Ζηλανδία. Πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι, δυστυχώς δυσκολοερμήνευτο για κάποιον έξω από τον χορό.
    Σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου και για τις γνώσεις σου!

    Καλό μας συνέχεια!

    ReplyDelete